Fasciatherapie

Fasciatherapie is een combinatie van manuele therapie, bewegings therapie en pedagogoiek (bewustwording van lichaam en algemeen welbevinden).  Fascia is de latijnse benaming voor bindweefsel, hetgeen centraal staat in deze behandelingsvorm.

De fascia omgeeft alle structuren van het lichaam: botten, gewrichten, spieren, bloedvaten, zenuwen en organen.  Het houdt deze op hun plaats en zorgt ervoor dat ze goed met elkaar kunnen fuctioneren.  Het ononderbroken karakter van de fascia draagt bij tot de eenheid van het lichaam en verklaart tevens, waarom een probleem in een bepaald deel van het lichaam secondaire klachten op afstand met zich mee kan brengen.

De fascia is continu in beweging.  De fascia heeft een geheugen en evenals het zenuwstelsel, is er, via deze interne beweging, een wisselwerking van informatie met de hersenen over bewegingen die worden uitgevoerd, over spanningen, de toestand van de bloedvaten / zenuwen en de emotionele toestand.

Aanhoudende stress en ziekte kunnen de interne beweging verstoren en zelfs blokkeren.  Hierdoor ontstaan verkrampingen in gewrichten, spieren, bloedvaten / zenuwen en organen.  Dit kan leiden tot bewegingsbeperkingen, hoofd- en spierpijnen, maar ook tot veranderingen in bloeddruk en bloedvoorziening richting organen met daarbij mogelijke functie stoornissen.

Het belangrijkste doel van de fasciatherapie is lichamelijk spanningen op te heffen en de natuurlijke beweging van de fascia te herstellen.   Hierdoor worden blokkades opgeheven en wordt het lichaam, via de informatie overdracht van die beweging, weer in balans gebracht.

De behandeling bestaat uit “zachte”manuele handgrepen, die de patient als een fyiek-psychisch geheel benadert.  Behalve haperende motoriek weer te herstellen, werkt de fascia therapie gunstig op stress, pijn en depressie, maar ook op concentratiestoornissen, slapeloosheid en prikkelbaarheid.

Fasciatherapie  verhelpt dan ook niet alleen lokale klachten, maar helpt het lichaam weer in evenwicht te brengen en te zorgen voor het goed algemeen functioneren en welbevinden van de mens als totaal.

bron: https://www.fascia.be/nl/fasciatherapie