Manuele therapie volgens Mulligan Concept

Naast het ‘kraken’ van gewrichten, wat men soms als eng, spannend of onprettig kan ervaren, zijn er nog andere vormen van manuele therapieen. Een van die vormen is het Mulligan Concept welke tot onze methode behoord. Dit is een techniek om zonder pijn gewrichten weer goed te laten bewegen.

Manuele therapie volgens het Mulligan Concept is ontwikkeld in Nieuw Zeeland door Brian Mulligan. Hij ontdekte in de jaren ’80 dat menige gewrichtsklacht veroorzaakt wordt door een “positiefout” of “ontsporing” van de gewrichtsdelen ten opzichte van elkaar; het “repositioneren”, het herstel van de ontsporing in het gewricht kan een opmerkelijk snel herstel te zien geven, zelfs in al jaren voortslepende gevallen.  Dit is een unieke manier van behandelen voor onder andere (top) sporters.

De methode is een samenspel van manuele handelingen en gelijktijdig door de patient(e) uit te voeren actieve bewegingen. Zelfwerkzaamheid van de patient(e) in de vorm van “huiswerkoefeningen” is noodzakelijk om zo snel mogelijk te komen tot een optimaal resultaat.

Toepassing van deze vorm van therapie geeft vaak spectaculaire verbeteringen bij pijnlijke bewegingsbeperkingen die al wat langer aanwezig zijn. Maar ook bij acute letsels geeft vaak een gecombineerde behandeling met het Mulligan Concept verbluffende resultaten. Toepassing van de methode vindt slechts dan plaats, indien is voldaan aan Mulligan’s belangrijkste stelregel: de manuele interventie van de therapeut moet 100% pijnloos zijn. De techniek wordt door de therapeut samen met de patient tijdens een actieve beweging uitgevoerd.

Voorbeelden van klachten die behandeld kunnen worden:

  •     nekklachten
  •     rugklachten
  •     cervicogene hoofdpijn
  •     schouderklachten
  •     knieklachten
  •     tennis/golf arm
  •     enkelklachten