Kaak fysiotherapie – FysioTeam Praktijken

Kaak fysiotherapie

Onder kaakklachten worden alle klachten verstaan, die te maken hebben met het niet goed functioneren van het kauwstelsel. De meest voorkomende klachten zijn: pijn, vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen van de mond, pijn rond het kaakgewricht (voor het oor), knappende of krakende gewrichten, overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen en abnormale slijtage van het gebit. Maar ook oorpijn, hoofdpijn en nekpijnkunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwsysteem. Dit wordt ook wel  temporomandibulaire dysfunctie genoemd, of kortweg TMD.

Een veel voorkomende oorzaak voor het ontstaan van kaakklachten is overmatig of verkeerd gebruik van de kaken (overbelasting), bijvoorbeeld door;

  • tandenknarsen en klemmen; dit is de kaken gedurende de dag en ook s’nachts op elkaar houden
  • overmatig kauwgom gebruik en nagelbijten
  • andere mondgewoontes als lipbijten, wangbijten, penbijten of tongpersen tegen de tanden of gehemelte.
  • een slecht zittend of onvolledig gebit

Soms speelt stress een rol of zijn er andere lichamelijke aandoeningen (‘doorbijten’ of ‘verbijten’). De problemen kunnen echter ook vanuit het kaakgewricht komen. In het kaakgewricht zit een kraakbeenschijf (discus), die verschoven kan zijn (geluiden in het gewricht) of die het gewricht doen blokkeren.

De kaakfysiotherapeutische behandeling bestaat o.a. uit instructies hoe u de mond goed kunt gebruiken en ontspannen. Vaak krijgt u oefeningen voor thuis.